Drobiowe pulpety po grecku
Delikatne pulpeciki z mięsa drobiowego - idealne już dla dziecka po 1 roku życia. Z zielonym sosem z ziół sprawi, że na talerzu malucha na pewno nie będzie nudno.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 21 czerwca 2016 11:47
Reklama
Reklama
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
- duża cebula
- jajko
- mąka
- sól, pieprz
na sos:
- garść szpinaku
- 6 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki wywaru z gotowania pulpetów
- 10 dag sera typu feta
- bazylia do dekoracji
Cebulę obrać, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso, cebulę, jajko, sól, i pieprz. Z mięsa formować podłużne pulpety, obtoczyć w mące i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia w lekko posolonym wrzątku.
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, przesmażyć. Ciągle mieszając, dodawać partiami wywar z pulpetów. Do powstałego sosu dodać fetę i zmiksować. Wymieszać ze szpinakiem. Gotowym sosem polać pulpety i gotować jeszcze kilka minut.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na pulpety na obiad dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama