Reklama

Wspólne pieczenie drożdżowych ciasteczek, a szczególnie tych w kształcie gwiazdek to w wielu domach nieodłączny element tradycji bożonarodzeniowej. Własnoręcznie wykonane i udekorowane idealnie nadają się na pełen miłości prezent dla najbliższych lub... smaczną dekorację na choinkę. Sprawdź nasz przepis na ciasteczka drożdżowe gwiazdki.

Reklama

Czy wiesz, od kiedy dzieci mogą jeść drożdżowe ciasteczka? Zgodnie z zaleceniami pediatrów ciasto drożdżowe oraz biszkopt pieczony w domu z naturalnych i wysokiej jakości składników można już podawać 10-miesięcznym niemowlakom.

Przepis na ciasteczka drożdżowe gwiazdki

Przygotuj:

  • 50 g masła
  • 250 g mąki
  • 3,5 g suszonych drożdży
  • szczyptę soli
  • pół szklanki mleka
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g owoców kandyzowanych
  • 25 g obranych migdałów

Przygotowanie ciasta na drożdżowe gwiazdki: mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Następnie masło rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jajko, wymieszaj, miksuj 5 minut, zagnieć. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

Sposób wykonania drożdżowych ciasteczek: wyłóż ciasto na stół obsypany mąką i jeszcze raz krótko zagnieć. Rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Wykrawaj foremkami gwiazdki i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbij, rozbełtaj i posmaruj nim powierzchnię gwiazdek, a następnie układaj na nich pokrojone owoce i migdały. Blachę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 15 minut.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama