Duszkowa pizzerinka
Domowy fasfood powinien być zdrowy, bo dzieci bardzo lubią tego typu dania. Właśnie dlatego lepiej przygotowywać je w domu. Oto przepis na pyszną duszkową pizzerinkę.
- mat. pras. Konspol
Opublikowano: środa, 12 czerwca 2019 12:52
Reklama
Na ciasto:
Reklama
- 2 szklanki mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 60 ml mleka
- 60 ml wody
- dwie szczypty cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- 1/2 puszki pomidorów
- kilka plasterków szynki z indyka, np. firmy Konspol
- kilka plasterków żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- garść kukurydzy
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- W garnku podgrzej mleko, a następnie dodaj pokruszone drożdże i cukier.
- Mieszaj do momentu, kiedy się rozpuszczą.
- Do wysokiego naczynia wsyp 2 szklanki mąki, dolej przygotowane wcześniej mleko, letnią wodę, olej i dodaj szczyptę soli.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zagnieć ciasto.
- Wyrobione przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do momentu, aż wyrośnie.
- Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na placek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomidory zblenduj, dopraw pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Tak przygotowanym sosem posmaruj ciasto.
- Plasterki szynki z indyka pokrój w kostkę i ułóż na pizzy.
- Z żółtego sera wytnij duszki, a z czarnych oliwek małe ośmiorniczki.
- Tak przygotowane stworki połóż na cieście.
- Pizzę posyp kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 20 minut.
Reklama
Zobacz tez więcej przepisów na pizze dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama