Reklama

Reklama
  • 300 g polędwiczki z królika
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 młode cebulki
  • 5 ml śmietany 30%
  • 2 pomarańcze

  1. Mięso umyj.
  2. Cebulki obierz ze skórki, drobno pokrój.
  3. Obsmaż królika na maśle z dodatkiem cebulek, podlej bulionem.
  4. Duś pod przykryciem około 15 minut, a następnie wyjmij mięso.
  5. Do sosu dodaj śmietanę i pokrojone pomarańcze, podduś 5–8 minut.
  6. Polędwiczki pokrój w plasterki, ułóż na talerzu i polej sosem.

Nasz rada: Jeśli mięso królika wydaje ci się zbyt chude (i boisz się, że będzie zbyt suche), przed pieczeniem możesz je obłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Stanie się wtedy bardziej soczyste po upieczeniu.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z królikiem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama