Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 7 g drożdży instant
  • 120 ml mleka roślinnego
  • 85 g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)

Nadzienie:

  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g daktyli
  • 30 g suszonych fig
  • 90 ml soku pomarańczowego
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • łyżeczka skórki z cytryny i limonki

Ciasto:

  1. Drożdże zalej ciepłym mlekiem roślinnym, dodaj cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g ), odłóż na ok. 15 min, aż drożdże zapracują.
  2. Do zaczynu dodaj puree z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Wyrabiaj przez ok. 10 minut.
  3. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki, wlej olej kokosowy i jeszcze chwilę wyrabiaj.
  4. Odłóż do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Nadzienie:

  1. Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalej podgrzanym sokiem pomarańczowym.
  2. Odłóż na minimum 30 minut, można nawet na całą noc.
  3. Następnie dodaj skórki z cytrusów i zmiksuj.

Ciasto – następne kroki:

  1. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm.
  2. Połowę posmaruj nadzieniem bakaliowym.
  3. Ciasto złóż na pół, przykrywając część z nadzieniem, i jeszcze raz delikatnie wałkuj.
  4. Wykrawaj kształty choinek, a następnie nacinaj i zaplataj.
  5. Drożdżówki odłóż na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
  6. Posmarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 15–19 minut.

Zobacz też, jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama