Dyniowa choinka z ciasta drożdżowego
Dyniowej choinki z ciasta drożdżowego może nie zrobisz tak szybko jak ciasta francuskiego, ale z pewnością będzie pyszna i niezwykle dekoracyjna. Oto przepis.
- mat. pras. California Prunes
Opublikowano: środa, 13 grudnia 2017 21:49
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 7 g drożdży instant
- 120 ml mleka roślinnego
- 85 g brązowego cukru
- 1/2 szklanki pure z dyni
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
Nadzienie:
- 50 g śliwek kalifornijskich
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g daktyli
- 30 g suszonych fig
- 90 ml soku pomarańczowego
- skórka z 1/2 pomarańczy
- łyżeczka skórki z cytryny i limonki
Ciasto:
- Drożdże zalej ciepłym mlekiem roślinnym, dodaj cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g ), odłóż na ok. 15 min, aż drożdże zapracują.
- Do zaczynu dodaj puree z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Wyrabiaj przez ok. 10 minut.
- Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki, wlej olej kokosowy i jeszcze chwilę wyrabiaj.
- Odłóż do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.
Nadzienie:
- Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalej podgrzanym sokiem pomarańczowym.
- Odłóż na minimum 30 minut, można nawet na całą noc.
- Następnie dodaj skórki z cytrusów i zmiksuj.
Ciasto – następne kroki:
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm.
- Połowę posmaruj nadzieniem bakaliowym.
- Ciasto złóż na pół, przykrywając część z nadzieniem, i jeszcze raz delikatnie wałkuj.
- Wykrawaj kształty choinek, a następnie nacinaj i zaplataj.
- Drożdżówki odłóż na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
- Posmarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 15–19 minut.
Zobacz też, jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama