Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnych porzeczek, choć dość kwaśny, jest świetnym źródłem mnóstwo witaminy C. Czarne porzeczki świetnie nadają się na przetwory, np. na dżemy. I pamiętaj, że sezon na porzeczki trwa krótko. Zrób dżem z czarnej porzeczki!
- 2 kg czarnych porzeczek
- 600 g cukru trzcinowego
- Porzeczki umyj, oczyść.
- Owoce umieść w dużym raczej płaskim rondlu, zasyp 200 g cukru i odstaw na godzinę, aż puszczą sok.
- Następnie dodaj resztę cukru i całość smaż bez przykrycia na małym ogniu przez kilkanaście do 30 minut. Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką.
- Gorący dżem przełóż do gorących, suchych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć lub zamknij specjalnymi zapinkami i pasteryzuj.
Pasteryzacja tradycyjna:
W większym garnku zagotuj tyle wody, aby po włożeniu słoików były one zanurzone do 3/4 swojej zawartości. Na dnie naczynia połóż ściereczkę, aby uniknąć ewentualnych pęknięć słoików podczas gotowania i przy zetknięciu z gorącym dnem garnka. Gotuj słoiki przez maksymalnie 10-15 minut, po wyciągnięciu pozostaw do przestygnięcia. W przypadku tradycyjnych słoików z zakrętką po pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem, okryj ręcznikiem i tak pozostaw do całkowitego wystygnięcia
Wskazówki:
- Do przetworów na zimę używaj naprawdę dorodnych, dojrzałych owoców.
- Trzeba pamiętać, że dżemy przygotowywane na gorąco potrafią być bardzo rzadkie, a krzepną dopiero po ostudzeniu.
- Aby ocenić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylej łyżeczkę dżemu na chłodny talerzyk i sprawdź, czy się rozlewa czy krzepnie – jeśli krzepnie, dżem jest gotów, jeśli się zbyt rozlewa, smaż jeszcze kilka minut.
- Ilość dodanego cukru zależy od smaku owoców (im owoc jest bardziej słodki, tym mniej słodzimy przetwory). Cukier można zawsze dosypać pod koniec smażenia, lepiej nie przesłodzić!
- Dżem z czarnych porzeczek smaży się bardzo szybko. Nie jest konieczna pasteryzacja, wystarczy gorący dżem umieścić w gorącym, wyparzonym słoiczku i odwrócić do góry dnem (przy zakrętkach).
Zobacz też przepis na ciasto z porzeczkami.
Przepis pochodzi ze strony: Mama alergika gotuje