Reklama
  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 5 łyżek cukru

  1. Porzeczki umyj i odszypułkuj.
  2. Wrzuć do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  3. Gotuj na wolny ogniu ok. 1 godzinę, aż owoce puszczą sok, a potem dżem naturalnie zgęstnieje (porzeczki mają dużo pektyn, które naturalnie zagęszczają przetwory).
  4. Gdy dżem będzie gęsty i wciąż gorący, przełóż go do wyparzonych słoików i zakręć.
  5. Jeśli chcesz, by dżem nie zawierał pestek z porzeczek, przetrzyj go przez gęste plastikowe sito i dopiero wtedy przełóż do słoiczków.

Uwaga! Dżem porzeczkowy możesz też wykorzystać do zrobienia ciasta z porzeczkami

Reklama

Zobacz też inne przepisy na domowe dżemy z owoców

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama