Dżem z czerwonej porzeczki
Dżem z czerwonej porzeczki jest tak prosty do zrobienia w domu, że naprawdę nie potrzebujesz żadnych kulinarnych talen†ow. W razie potrzeby możesz dodać więcej cukru.
Opublikowano: piątek, 21 lipca 2017 16:47
Reklama
Reklama
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 5 łyżek cukru
- Porzeczki umyj i odszypułkuj.
- Wrzuć do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
- Gotuj na wolny ogniu ok. 1 godzinę, aż owoce puszczą sok, a potem dżem naturalnie zgęstnieje (porzeczki mają dużo pektyn, które naturalnie zagęszczają przetwory).
- Gdy dżem będzie gęsty i wciąż gorący, przełóż go do wyparzonych słoików i zakręć.
- Jeśli chcesz, by dżem nie zawierał pestek z porzeczek, przetrzyj go przez gęste plastikowe sito i dopiero wtedy przełóż do słoiczków.
Uwaga! Dżem porzeczkowy możesz też wykorzystać do zrobienia ciasta z porzeczkami
Reklama
Zobacz też inne przepisy na domowe dżemy z owoców
Reklama
Reklama
Reklama