Dżem z dyni
Dżem z dyni - prosty przepis na przetwory dla dzieci
Opublikowano: środa, 19 sierpnia 2015 11:04
Reklama
Reklama
- 2 kg dyni
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. wody
- sok z cytryny
Reklama
Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą dynię umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą i sokiem z cytryny.
Przykrywamy przykrywką i pierwsze 10 min. gotujemy przykryty.
Kiedy dynia puści sok a cukier się rozpuści gotujemy bez przykrycia, ok godziny aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać a sok odparuje i dżem przyjmie gęściejszą konsystencję.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Źródło: smakuje.blox.pl
Reklama
Reklama
Reklama