Reklama

Reklama
  • 1 kg dyni
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek, np. renet
  • 30–40 dag cukru
  • cynamon i goździki (do smaku)

  1. Dynie obierz, wyjmij luźny miąższ i pestki, a potem pokrój w kostkę.
  2. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne.
  3. Dynię i jabłka oraz cukier, cynamon i kilka goździków włóż do garnka i duś pod przykryciem do miękkości.
  4. Odkryj i jeszcze przez pół godziny pogotuj.
  5. Wyjmij goździki i przetrzyj przez sito lub zblenduj.
  6. Podduś jeszcze chwilę, żeby dżem odparował i zgęstniał.
  7. Jeszcze gorący przełóż do słoików.

Uwaga! Zamiast cynamonu czy goździków możesz też dodać do dżemu np. kardamon.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dżemy dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama