


Przyprawy dla dziecka na rozgrzewkę
W czasie jesiennych i zimowych chłodów warto dodawać do potraw rozgrzewające przyprawy, np. szczyptę cynamonu (pasuje także do mięsa), odrobinkę pieprzu, kminek (najlepiej zmielony). Nadają się one dla dzieci już po pierwszym roku życia, ale pod jednym warunkiem: że dodasz ich naprawdę odrobinę. Zwykle takie przyprawy mają ostry smak, a małe dzieci nie są do niego przyzwyczajone (choć być może właśnie to im zasmakuje). Naturalne przyprawy są zdecydowanie zdrowsze niż sól czy cukier, do których smaku nie należy w ogóle przyzwyczajać małych dzieci. Zobacz, jakie przyprawy pomogą się rozgrzać i do jakich dań możesz je dodać.
Zobacz też: Co ty wiesz o cukrze? - test

Cynamon
Cynamon ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale jest też stosowany w przeziębieniach, osłabieniu, bólach mięśni. Nadaje się do dań słodkich i pikantnych. Pasuje do mięsa, ryżu, kompotów, deserów.
Zobacz przepis na: Marmoladki bakaliowo-owsiane

Kminek
Kminek wspomaga trawienie, działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych, a także oczywiście rozgrzewająco. Dobrze komponuje się z pieczywem, serami, kapustą kiszoną. Do dań dla małych dzieci warto go zmielić lub rozdrobnić w moździerzu.
Zobacz też przepis na: Surówkę z kapusty

Goździki
Goździki działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo. Nadają się zarówno do potraw słodkich, jak i słonych, np. kompotów i mięs. Dla małych dzieci goździki należy zmielić lub rozdrobnić w moździerzu.
Zobacz przepis na : Gruszkową pyszność

Pieprz
Pieprz (zarówno czarny, czerwony, jak i biały) wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i niestrawność. Oczywiście także rozgrzewa. Pasuje niemal do każdej potrawy: mięs, zup, ryb, sosów, a nawet deserów.
Zobacz przepis na: Zupę z porów z grzaneczkami

Imbir
Imbir nie tylko rozgrzewa, ale także ułatwia trawienie, przyspiesza krążenie, działa przeciwzapalnie, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do zup, wieprzowiny, dziczyzny, a także do ryżu, jajek i deserów.
Zobacz przepis na: Gorącą lemoniadę

Kurkuma
Kurkuma niszczy wirusy, grzyby i bakterie, chroni serce, przyspiesza gojenie, rozgrzewa organizm. Można ją dodawać do jaj, serów, sałatek rybnych, zup, kaszy, płatków owsianych, barwić nią np. masło lub ryż. Wystarczy szczypta, by uzyskać piękny żółty kolor.
Zobacz przepis na: Zupę z soczewicy

Kardamon
Kardamon łagodzi kaszel, pomaga przy niestrawności, zapobiega również namnażaniu się wirusów. Można go stosować do potraw słodkich i słonych, a także przyprawiać nim napoje. Używaj go do ciast, sałatek owocowych, ale także potraw z mięsa, ryb i drobiu. Kardamon można stosować w całości lub rozdrobniony (w potrawach dla dzieci).
Zobacz przepis na: Ciasteczka korzenne



Prof. Adam Jankowski, jest pediatrą, immunologiem, szefem jednej z dwóch działających w Polsce poradni zaburzeń odporności. Wielki przeciwnik niepotrzebnego stosowania antybiotyków - lecząc dzieci, stosuje także metody medycyny naturalnej. Panie Profesorze, co robić, by niemowlę nie chorowało? Przede wszystkim karmić piersią . Przy porodzie mama daje dziecku "duży zastrzyk" immunoglobuliny IgG. Ale jej poziom spada w ciągu 3-4 tygodni, a od 3. miesiąca życia jest już bardzo niski. Jeśli mama karmi piersią , to wraz z mlekiem przekazuje przeciwciała klasy IgA , które jak gdyby tapetują układ pokarmowy. Nie pozwalają bakteriom "przyczepić się" do śluzówki przewodu pokarmowego. Karmiłam piersią, ale synek i tak wciąż chorował. Gdy miał miesiąc, dostał pierwszy antybiotyk, a po miesiącu kolejny. W mleku nie było tych przeciwciał? Na pewno były. Osłabienie odporności u dziecka powoduje właśnie podawanie antybiotyków , często niepotrzebne. 80% infekcji u dzieci to infekcje wirusowe . A nie ma antybiotyku, który działa na wirusy! Lekarze wciąż zbyt często podają antybiotyki, często dlatego, że mama bardzo denerwuje się, że dziecko jest chore, ma gorączkę. Każdy antybiotyk powoduje osłabienie odporności . Po podaniu antybiotyku często pojawia się błędne koło: dziecko znów choruje i znów dostaje antybiotyk. W takim razie nie podawać antybiotyku? Podanie antybiotyku jest konieczne, gdy dziecko, szczególnie niemowlę, ma poważną infekcję, np. zapalenie płuc , ropną anginę . Ale jeśli roczne dziecko (lub starsze) ma tylko katar, kaszel, gorączkę , ale ogólnie dobrze się czuje, to warto 1–2 dni poczekać, a w tym czasie spróbować metod naszych babć: podać mleko z masłem i miodem (oczywiście jeśli dziecko nie jest uczulone), do picia zioła o działaniu przeciwzapalnym, takie jak bez czarny , malina, siemię lniane......