Fafernuchy – ciastka z marchwi i pieprzu
Przepis na fafernuchy – ciastka z marchwi i pieprzu. Mimo że połączenie słodkiej marchwi z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek.

- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Delecta, producenta proszku do pieczenia
Opublikowano: poniedziałek, 7 listopada 2016 14:41
Reklama
Reklama
- 300g marchwi startej na małych oczkach
- 300g mąki żytniej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok. Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka. Pokrój wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka.
Przełóż na blachę i piecz w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Święta i uroczystości
Ciasteczka dla św. Mikołaja: przepisy na przepyszne ciastka kruche i specjalne speculoos
Luiza Słuszniak
kstawiarska, Luiza Słuszniak
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: mądre życzenia i krótkie sentencje. Jan Paweł II, Twardowski i cytaty z Biblii
Milena Oszczepalińska
Joanna Biegaj, Magdalena Drab
Cytaty i przysłowia
Cytaty z Kubusia Puchatka: o miłości i przyjaźni. Pierwszy najmocniej chwyta za serce
Joanna Biegaj, Maria Kaczyńska-Żandarowska
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Ewa Janczak-Cwil, Maria Kaczyńska-Żandarowska