Fafernuchy z marchewką
Fafernuchy to deser charakterystyczny dla południowej Kurpiowszczyzny, a ich wykonanie jest niezwykle proste. Te pyszne ciastka będą znikać w oka mgnieniu!
- mat. pras. Delecta
Opublikowano: piątek, 28 września 2018 14:09
Reklama
Reklama
- 300 g marchwi startej na tarce o małych oczkach
- 300 g mąki żytniej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, np. Delecta
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 200°C.
- Wymieszaj starte marchewki z cukrem.
- Duś je na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.
- Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
- Wyrób ciasto w kształcie grubego wałka.
- Pokrój wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka.
- Przełóż na blachę i piecz około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama