Fasolka po bretońsku
Polecamy pyszny przepis na lżejszą wersję tradycyjnego dania.
- edipresse
Opublikowano: wtorek, 19 marca 2013 10:48
Reklama
Reklama
- szklanka drobnej białej fasolki,
- 2 łyżki oleju sojowego,
- 1 cebula,
- 1 duża marchew,
- 1/2 kg chudego mięsa wołowego,
- puszka pomidorów,
- ziele angielskie, listek laurowy, zmielony kminek, papryka w proszku, natka pietruszki.
Reklama
Fasolkę opłucz, zalej dwoma szklankami przegotowanej wody. Gotuj pięć minut, następnie pozostaw na ok. dwie godziny. W głębokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w drobną kostkę mięso, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę i niewielką ilość przypraw do smaku. Delikatnie podsmaż. Dodaj fasolkę razem z wodą, w której się moczyła, pomidory i gotuj potrawę około 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec gotowania dodaj do potrawy obraną, startą na grubej tarce marchew. Podawaj potrawę oprószoną zieloną pietruszką, z pieczywem pszennym.
Porcja dla dziecka = 200-300 g + bułka
Reklama
Reklama
Reklama