Reklama

Reklama
  • ½ opakowania cieciorki gotowanej
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g pomidorów krojonych w kartonie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • ½ opakowania startego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii
  • szczypta papryki chili
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na rozgrzanej patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich „wieczka” oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z warzywami dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama