Faszerowane ziemniaki
Świetny dodatek do obiadu, ale też mogą być podawane same - jako przystawka czy kolacja. Wypróbuj nasz przepis na faszerowane ziemniaki.
- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 18 sierpnia 2016 13:46
Reklama
Reklama
- 6 ziemniaków
- 20 dag mielonego mięsa
- litr bulionu mięsnego
- cebula
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Obrane ziemniaki podgotuj w bulionie (powinny być lekko twardawe). Wyjmij ziemniaki z bulionu, ostudź i wydrąż łyżeczką. Wydrążony miąższ rozgnieć widelcem.
Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozgniecione ziemniaki. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką. Tą masą nadziej ziemniaki.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej do połowy bulionem (pozostałym po gotowaniu ziemniaków). Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Zapiekaj danie ok. 30 minut w temp. 220 st. C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na potrawy z warzywami dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama