Faszerowany kurczak
Faszerowany kurczak - sprawdzony przepis dla dziecka.
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 11:26
Reklama
Reklama
- świeży kurczak (ok. 1 kg)
- sól
- masło
- czerstwa bułka
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3–4 wątróbki drobiowe
- pęczek koperku
- łyżka rodzynek
- sól, pieprz, imbir
Kurczaka opłucz i osusz. Usuń tłuszcz, obetnij skrzydełka, posól i wstaw do lodówki na godzinę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel z wątróbkami. Żółtka utrzyj z masłem, białka ubij na pianę. Zmieloną masę połącz z żółtkami, pianą, wsyp posiekany koperek, odrobinę imbiru w proszku, sól, pieprz i namoczone rodzynki. Napełnij kurczaka farszem i zaszyj go. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 60 minut. W czasie pieczenia polewaj sokiem, który puści mięso.
Porcja dla dziecka: udko + łyżka farszu
Reklama
Polecamy przepis: Pasztet z kurczaka
Reklama
Reklama
Reklama