Reklama
  • świeży kurczak (ok. 1 kg)
  • sól
  • masło
  • czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3–4 wątróbki drobiowe
  • pęczek koperku
  • łyżka rodzynek
  • sól, pieprz, imbir

Kurczaka opłucz i osusz. Usuń tłuszcz, obetnij skrzydełka, posól i wstaw do lodówki na godzinę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel z wątróbkami. Żółtka utrzyj z masłem, białka ubij na pianę. Zmieloną masę połącz z żółtkami, pianą, wsyp posiekany koperek, odrobinę imbiru w proszku, sól, pieprz i namoczone rodzynki. Napełnij kurczaka farszem i zaszyj go. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 60 minut. W czasie pieczenia polewaj sokiem, który puści mięso.

Porcja dla dziecka: udko + łyżka farszu

Zobacz także
Reklama

Polecamy przepis: Pasztet z kurczaka

Reklama
Reklama
Reklama