Faworki dla dzieci – łatwy przepis
Faworki to jedna z obowiązkowych słodkości jadanych w Tłusty Czwartek. Możesz je zrobić sama w domu. Są smażone w głębokim tłuszczu, ale raz w roku możesz podać je dziecku. Oto przepis na proste domowe faworki.
Opublikowano: poniedziałek, 27 stycznia 2014 16:43
Reklama
Reklama
- 30 dag mąki
- 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania faworków
Faworki dla dzieci – wykonanie
- Mąkę przesiej. Dodaj żółtka i jajko, szczyptę soli i cukier, spirytus i śmietanę.
- Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto, wybij je porządnie drewnianym wałkiem.
- Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowuj kawałki ciasta jak najcieniej.
- Ciasto pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, natnij wzdłuż każdy środek paska na długość 5 cm.
- Przełóż przez nacięcie koniec paska.
- Na głębokiej patelni lub w garnku dobrze rozgrzej tłuszcz i smaż faworki z obu stron.
- Zarumienione układaj na bibułowym ręczniku, żeby ociekł tłuszcz.
- Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Przepisy na pączki
- Przepisy na Tłusty Czwartek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama