Reklama
  • 30 dag mąki
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania faworków

Faworki dla dzieci – wykonanie

  1. Mąkę przesiej. Dodaj żółtka i jajko, szczyptę soli i cukier, spirytus i śmietanę.
  2. Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto, wybij je porządnie drewnianym wałkiem.
  3. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowuj kawałki ciasta jak najcieniej.
  4. Ciasto pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, natnij wzdłuż każdy środek paska na długość 5 cm.
  5. Przełóż przez nacięcie koniec paska.
  6. Na głębokiej patelni lub w garnku dobrze rozgrzej tłuszcz i smaż faworki z obu stron.
  7. Zarumienione układaj na bibułowym ręczniku, żeby ociekł tłuszcz.
  8. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

  • Przepisy na pączki
  • Przepisy na Tłusty Czwartek
Reklama

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama