Reklama

Reklama
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • łyżka likieru migdałowego amaretto
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę z solą przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka, śmietanę i amaretto. Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przełóż jeden z końców paska. W płaskim garnku rozgrzej olej, smaż faworki z obu stron na złoto. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Przed podaniem posyp je przesianym cukrem pudrem.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama