Reklama

Reklama
  • 2 szklanki mąki chlebowej lub na pizzę
  • 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • tymianek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • oliwa z oliwe , np. Extra Vergine Czosnek & Chili Olitalia
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku (2 x 80g), np. Callipo
  • 2 pomidory
  • sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka

Zrób zaczyn. Do pół szklanki wody dodaj rozkruszone drożdże, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do przesianej mąki (odlicz 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodaj zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, tymianek. Całość wymieszaj i wyrób przez kilka minut na stolnicy, delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie. Wyrobione ciasto posmaruj jedną łyżką oliwy, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godzin.
Formę do pieczenia (wymiary 20×30 cm) posmaruj oliwą, posyp solą morską i wyłóż do niej ciasto. Tuńczyka osącz z oliwy, łyżeczką zrób dziurki w cieście i włóż w nie rybę. Pomidory pokrój i ułóż na cieście. Całość posyp delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto skrop oliwą i wstaw do nagrzanego (200°C) piekarnika. Piecz 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i następnego dnia.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z rybami

Reklama
Reklama
Reklama