Galaretka z jeżyn
Polecamy przepis na galaretkę owocową.
- edipresse
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 13:07
Reklama
Reklama
- 1 i 1/2 kg jeżyn
- 600–700 g cukru
- pół szklanki wody
Reklama
Umyte jeżyny bez szypułek rozgotuj z połową szklanki wody. Gorące przetrzyj przez sito. Odmierz litr przecieru, podgrzej do wrzenia, gotuj 10 minut. Dodaj cukier i gotuj kilka minut. Gorący przecier wlej do wyparzonych gorących słoików. Zakręć, odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocykiem. Możesz też pasteryzować.
Jak podawać? Do herbaty, ozdabiania budyniu, jogurtu, przełożenia biszkoptu, sosu kumberland do zimnych mięs (galaretka, chrzan z cytryną, sok i odrobina skórki z pomarańczy).
Reklama
Reklama
Reklama