Gofrowe koreczki na słono
W czasie karnawału nie obawiaj się eksperymentów w kuchni. Kreatywnym pomysłem są np. gofry na słono. Pokrojone na trójkąty i przebite wykałaczką będą oryginalnym odpowiednikiem tradycyjnych koreczków.
- mat. pras. Dan Cake
- opakowanie gotowych gofrów
- garść zielonych oliwek
- ząbek czosnku
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- kilka plasterków pieczonego schabu
- garść liści świeżego szpinaku
gofry na słono wypełnione masą Z oliwek, czosnku, oliwy i soku z cytryny przygotuj pastę, miksując składniki blenderem. Dopraw lekko masę solą i pieprzem. Gofry (mogą być gotowe ze sklepu lub możesz je sama zrobić, korzystając z przepisu na domowe gofry) pokrój na trójkąty. Jeden trójkąt posmaruj pastą z oliwek, połóż plasterek pieczonego schabu, kilka liści szpinaku. Na wierzch połóż drugi gofrowy trójkąt i przebij całość grubą wykałaczką. Zrób tyle gofrowych koreczków, na ile wystarczy ci składników.
Uwaga! Nadzienie koreczków możesz zmieniać w zależności od swoich upodobań lub dostępności składników.
Zobacz też przepisy na słodycze i desery