Reklama

Reklama
  • szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki jasnego sezamu
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g bakalii (żurawiny, rodzynek, daktyli)
  • mleko

Płatki owsiane, ziarna słonecznika, sezam i płatki migdałowe wsyp do miski. Dodaj miód oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotowaną granolę wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 30 minut. W trakcie pieczenia całość 2-3 razy przemieszaj. Upieczoną granolę odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj żurawinę, rodzynki lub inne bakalie. Przesyp do miseczki i zalej ciepłym mlekiem.
Granolę można przechowywać wiele tygodni w zamkniętym pojemniku. Latem można do niej dodać świeżych owoców, a zimą wzbogacić o ulubione bakalie. Jest bardzo zdrowa.

Zobacz inne przepisy na śniadanie dla dziecka

Pomysł dania: blog kulinarny Zajadam szpinak

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama