Granola z mlekiem
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Najlepiej, by składało się ze zbóż i mleka. Zobacz przepid na superśniadanie dla dziecka – granolę z mlekiem.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
- szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki jasnego sezamu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g bakalii (żurawiny, rodzynek, daktyli)
- mleko
Płatki owsiane, ziarna słonecznika, sezam i płatki migdałowe wsyp do miski. Dodaj miód oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotowaną granolę wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 30 minut. W trakcie pieczenia całość 2-3 razy przemieszaj. Upieczoną granolę odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj żurawinę, rodzynki lub inne bakalie. Przesyp do miseczki i zalej ciepłym mlekiem.
Granolę można przechowywać wiele tygodni w zamkniętym pojemniku. Latem można do niej dodać świeżych owoców, a zimą wzbogacić o ulubione bakalie. Jest bardzo zdrowa.
Zobacz inne przepisy na śniadanie dla dziecka
Pomysł dania: blog kulinarny Zajadam szpinak