Greckie ciasto marchewkowe
To przepyszne ciasto marchewkowe jest wilgotne i pełne orzechów oraz soczystych rodzynek. Polecamy!
Na ciasto:
- 350 g (3 filiżanki) marchewek (startych)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 250 g kostki do pieczenia Kasia
- 250 g brązowego cukru
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 4 jajka
- 375 g (3 kubki) mąki samorosnącej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g (¾ filiżanki) orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 150 g (1 kubek) złotych rodzynek / sułtanek
Na polewę:
- sok z ½ pomarańczy (w przybliżeniu)
- 350 g (2 kubki) cukru pudru (w przybliżeniu)
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką kwadratową formę (31 cm).
Starte marchewki włóż do miski, spryskaj sokiem z cytryny i wymieszaj.
Pokrój kostkę do pieczenia Kasię na małe kawałki i włóż do miski. Dodaj cukier i ucieraj elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Do masy dodaj po jednym jajku oraz w ratach sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksuj na małych obrotach.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj do mieszanki suche składniki. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
Dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż masę do przygotowanej formy.
Piecz przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.
Polewa:
Wlej sok pomarańczowy do miski i powoli dodawaj cukier puder. Stale mieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblej polewą wystudzone ciasto.
Ciasto możesz udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.
Ważne: ciasto można upiec bez orzechów i rodzynek i nadal będzie pyszne. Przepis jest uniwersalny - ciasto można upiec także w keksówce, jako babeczki lub krajankę.
Źródło: materiały prasowe PR_room
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser