Reklama

Reklama
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz kaszę. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj niewielkie porcje ciasta. Rozpłaszcz łyżką i smaż z obu stron, aż się przyrumienią. Podawaj same albo z dodatkiem śmietany, serka waniliowego lub owoców.
Nasza rada: Gruboziarniste kasze gotuj w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. Możesz też, gdy tylko woda zacznie wrzeć, wstawić garnek z kaszą na mniej więcej godzinę do nagrzanego piekarnika. Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu kaszy, kupuj ją w torebkach.

Reklama

Polecamy przepis: Placek mięsny

Reklama
Reklama
Reklama