Gryczane placuszki
Gryczane placki - sprawdzony przepis dla dzieci.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 14:50
Reklama
Reklama
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia.
Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz kaszę. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj niewielkie porcje ciasta. Rozpłaszcz łyżką i smaż z obu stron, aż się przyrumienią. Podawaj same albo z dodatkiem śmietany, serka waniliowego lub owoców.
Nasza rada: Gruboziarniste kasze gotuj w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. Możesz też, gdy tylko woda zacznie wrzeć, wstawić garnek z kaszą na mniej więcej godzinę do nagrzanego piekarnika. Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu kaszy, kupuj ją w torebkach.
Reklama
Polecamy przepis: Placek mięsny
Reklama
Reklama
Reklama