Grzybowe ślimaczki z czerwonym barszczem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-grzybowym to świetny dodatek do wigilijnego barszczu. Ale będą pysznie smakować także z innych okazji. Oto prosty przepis.
- mat. pras. Krakus
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2019 12:37
Reklama
Ślimaczki:
Reklama
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- suszone grzyby z wywaru z barszczu
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 150 g szpinaku baby (świeżego)
- łyżeczka kminku (całego)
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- jajko
Barszcz:
- 1 i 1/2 butelki koncentratu barszczu, np. Krakus
- 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- duża cebula
Przygotuj barszcz czerwony:
- Grzyby wypłucz, przełóż do garnka.
- Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów.
- Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut.
- Zawartość garnka przecedź.
- Dodaj 2 litry wody, koncentraty barszczu, całość zagotuj i dopraw do smaku.
Przygotuj ślimaczki z nadzieniem:
- Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją.
- Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
- Gotuj kapustę około 30 minut, potem ostudź, odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach.
- Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut.
- Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
- Jedno opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole.
- Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm).
- Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów.
- Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi.
- Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia).
- Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C, na środkowej półce przez około 20 minut.
- Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
- Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z kapustą
Reklama
Reklama
Reklama