Ślimaczki:

Reklama
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • suszone grzyby z wywaru z barszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 150 g szpinaku baby (świeżego)
  • łyżeczka kminku (całego)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • jajko

Barszcz:

  • 1 i 1/2 butelki koncentratu barszczu, np. Krakus
  • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • duża cebula

Przygotuj barszcz czerwony:

Zobacz także
  1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka.
  2. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów.
  3. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut.
  4. Zawartość garnka przecedź.
  5. Dodaj 2 litry wody, koncentraty barszczu, całość zagotuj i dopraw do smaku.

Przygotuj ślimaczki z nadzieniem:

  1. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją.
  2. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
  3. Gotuj kapustę około 30 minut, potem ostudź, odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
  4. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach.
  5. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój.
  6. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  7. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją.
  8. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut.
  9. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
  10. Jedno opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole.
  11. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm).
  12. Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów.
  13. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi.
  14. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry.
  15. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia).
  16. Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki.
  17. Piecz w temperaturze 180 stopni C, na środkowej półce przez około 20 minut.
  18. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
  19. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z kapustą

Reklama
Reklama
Reklama