Reklama

Ślimaczki:

Reklama
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • suszone grzyby z wywaru z barszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 150 g szpinaku baby (świeżego)
  • łyżeczka kminku (całego)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • jajko

Barszcz:

  • 1 i 1/2 butelki koncentratu barszczu, np. Krakus
  • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • duża cebula

Przygotuj barszcz czerwony:

  1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka.
  2. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów.
  3. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut.
  4. Zawartość garnka przecedź.
  5. Dodaj 2 litry wody, koncentraty barszczu, całość zagotuj i dopraw do smaku.

Przygotuj ślimaczki z nadzieniem:

  1. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją.
  2. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
  3. Gotuj kapustę około 30 minut, potem ostudź, odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
  4. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach.
  5. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój.
  6. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  7. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją.
  8. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut.
  9. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
  10. Jedno opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole.
  11. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm).
  12. Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów.
  13. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi.
  14. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry.
  15. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia).
  16. Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki.
  17. Piecz w temperaturze 180 stopni C, na środkowej półce przez około 20 minut.
  18. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
  19. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z kapustą

Reklama
Reklama
Reklama