Grzyby zapiekane z makaronem
Sezon na grzyby w pełni! Wykorzystaj go i wypróbuj nasz przepis na grzyby zapiekane z makaronem - posmakują nawet niejadkowi.
- Edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 22 sierpnia 2016 13:43
Reklama
Reklama
- 50 dag pieczarek (lub grzybów mieszanych)
- 250 g makaronu
- 2 cebule
- szklanka śmietany 18-proc.
- 2 jajka
- masło
- 3 łyżki żółtego sera (startego)
- tymianek
- sól
- pieprz
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na maśle (inne grzyby duś aż będą miękkie). Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
Ugotowany makaron wymieszaj z cebulą i pieczarkami.
Śmietanę roztrzep z jajkami, solą i pieprzem. Dodaj posiekanego tymianku.
Makaron przełóż do kokilek. Zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp odrobiną żółtego sera. Zapiekaj w piekarniku o temp. 180 st. C ok. 20 minut.
Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania obiadowe dla całej rodziny
Reklama
Reklama
Reklama