Reklama

Reklama
  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej
  • duża czerwona papryka
  • 400 g piersi indyka
  • duży pomidor
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)
  • 1/2 łyżeczki otartej cytryny
  • sól, pieprz
  • olej
  • 3/4 szklanki wody, np. Mama i ja

Dodatkowo:

  • brokuł
  • szklanka kaszy kuskus
  • woda, np. Mama i ja
  • szczypiorek

  1. Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Indyka umyj i pokrój w nieco większą kostkę.
  3. Tak przygotowane składniki przełóż do miski i dodaj przygotowane przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  4. Rozgrzej patelnię, a następnie wyłóż na nią zawartość miski. Całość smaż około 5 minut, często mieszając.
  5. Następnie dodaj dynię i wodę, nadal mieszając. Duś wszystko pod przykryciem przez 5 minut.
  6. Po upływie tego czasu dodaj drobno pokrojoną paprykę i duś pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.
  7. Na sam koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i duś już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Dopraw do smaku.
  8. Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuł ugotuj na parze. Tak przygotowane składniki wyłóż na talerz i podaj wraz z gulaszem.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z indykiem dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama