Gulasz dyniowo-mięsny z kuskusem
Gulasz dyniowo-mięsny to świetny pomysł na obiad. Jest pożywny, lekkostrawny, a jednocześnie na tyle sycący, aby zapewnić energię na resztę dnia. Połączenie warzyw z mięsem i kaszą to strzał w dziesiątkę.
- mat. pras. Mama i ja
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2019 19:04
Reklama
Reklama
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej
- duża czerwona papryka
- 400 g piersi indyka
- duży pomidor
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)
- 1/2 łyżeczki otartej cytryny
- sól, pieprz
- olej
- 3/4 szklanki wody, np. Mama i ja
Dodatkowo:
- brokuł
- szklanka kaszy kuskus
- woda, np. Mama i ja
- szczypiorek
- Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Indyka umyj i pokrój w nieco większą kostkę.
- Tak przygotowane składniki przełóż do miski i dodaj przygotowane przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Rozgrzej patelnię, a następnie wyłóż na nią zawartość miski. Całość smaż około 5 minut, często mieszając.
- Następnie dodaj dynię i wodę, nadal mieszając. Duś wszystko pod przykryciem przez 5 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj drobno pokrojoną paprykę i duś pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.
- Na sam koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i duś już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Dopraw do smaku.
- Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuł ugotuj na parze. Tak przygotowane składniki wyłóż na talerz i podaj wraz z gulaszem.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z indykiem dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama