Gulasz lekko kwaśny - przepis dla dzieci
Gulasz to potrawa pożywna i zdrowa, dodająca energii i rozgrzewająca. Jak go przygotować?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 10:34
Reklama
Reklama
- 300 g polędwicy wołowej z młodego bydła,
- pół pęczka włoszczyzny,
- 4–5 ziemniaków,
- 3 ogórki kwaszone,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 nieduża cebula,
- pół opakowania śmietany (18% tłuszczu),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Reklama
Warzywa pokrój w słupki, a obrane ogórki kwaszone w kostkę. Cebulę posiekaj i zrumień. Mięso ugotuj z warzywami i przecedź. Usmażoną cebulę, pokrojone mięso i ziemniaki duś w wywarze ok. 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj ogórki, warzywa z wywaru, sól i pieprz. Dopraw zawiesiną z mąki i śmietany, zagotuj. Podawaj z bułeczką.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżeczki + 1/2 bułki
Reklama
Reklama
Reklama