Halloweenowe babeczki z duszkami
Halloweenowe babeczki z duszkami doskonale podkreślą halloweenową atmosferę. A ozdoby w postaci duszków Będą cieszyć nie tylko dziecięce oczy. Oto przepis na pyszne halloweenowe babeczki dla dziecka.
- mat. pras. Delecta
Opublikowano: czwartek, 26 października 2017 14:14
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
- 2 jaja
- 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
- 100 ml oleju, np. kokosowego
Nadzienie:
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej, np. Bakalland
- 120 ml soku z pomarańczy
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- starty na tarce kawałek 1 cm imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru
Krem bezowy:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie posypki, np. owocowej Delecta
- Aby przygotować nadzienie pomarańczowo-imbirowe, w małym rondelku wymieszaj skórkę z pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną. Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając, gotuj 5 minut, aż zgęstnieje.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180ºC (bez termoobiegu).
- Babeczki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powoli rozpuszczaj olej kokosowy w rondelku, aż stanie się płynny. Możesz użyć także innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj jogurt i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 minut).
- Do 12 foremek nałóż po 1 łyżce ciasta. Łyżeczką nałóż pomarańczowe nadzienie i przykryj jeszcze połową łyżki ciasta.
- Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Gdy babeczki stygną, przygotuj krem bezowy. Do misy wlej białka, wsyp cukier i mieszaj rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością postaw na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewaj nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnij z garnka i od razu zacznij ubijać mikserem. Ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskaj duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki.
- Dekoruj małymi kawałkami posypki, robiąc duszkom oczy.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na babeczki i muffinki
Reklama
Reklama
Reklama