Reklama
  • 1 większa cebula
  • 1 mała cebula
  • 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 4 małe pomidory
  • 4 liście sałaty
  • olej do smażenia
  • 4 bułki

Reklama

Obierz małą cebulkę i pokrój ją w kostkę. Zmieszaj ją z 500g mielonego mięsa. Większą cebule pokrój w prążki. Dodaj jajko,2łyżki bułki tartej, sól i pieprz i zagnieć wszystko razem. Umyj 4 pomidory i pokrój je w plasterki. Umyj 4 liście sałaty i pozostaw do wyschnięcia.
Uformuj z mięsa 4 hamburgery. Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż z obu stron, aż będą chrupiące. Przekrój 4 bułki na pół. Ułóż na dolnej części liść sałaty i polej keczupem. Połóż plastry pomidorów, cebuli i kotlet. Dodaj trochę majonezu do smaku i nakryj górnym kawałkiem bułki. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama