Hiszpańska paella
Paella jest tradycjną hiszpańską potrawą, która znana jest na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak składa się
z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym gorszkiem).
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Halina
- 20 dag ryżu do paelli
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
- 40 dag mrożonych krewetek
- cytryna
- 15 dag mrożonego groszku
- łyżka masła
- nitka szafranu
- pęczek natki
- sól
- pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gotową paellę posypać natką.
Zobacz więcej przepisów na obiady dla całej rodziny