Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Hiszpańska tortilla ziemniaczana
- mat. kampanii „Ziemniaki czy kartofle”
Opublikowano: piątek, 25 października 2019 09:28
Reklama
Reklama
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 jajka
- czubata łyżka świeżego posiekanego tymianku cytrynowego
- 110 g pora
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach i wystudź.
- Połowę obranych ze skórki ziemniaków rozgnieć widelcem w misce, a drugą połowę pokrój w kostkę i dodaj do reszty.
- Na łyżce oleju podsmaż pokrojonego pora wraz z ząbkiem czosnku i dodaj go do ziemniaków.
- Następnie do kartofli dodaj jajka, sól, pieprz, tymianek.
- Na patelni o średnicy 20 cm podgrzej łyżkę oleju i przelej zawartość miski na patelnię.
- Całość smaż na małym ogniu przez około 3-4 minuty, a następnie przełóż tortillę na drugą stronę.
- Smaż kolejne 3-4 minuty.
Uwaga! Najłatwiej przygotować tortillę za pomocą specjalnej dwustronnej patelni do omletów – przekładanie tortilli na drugą stronę jest wtedy wyjątkowo proste.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z jajkami.
Reklama
Reklama
Reklama