Reklama

Reklama
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 jajka
  • czubata łyżka świeżego posiekanego tymianku cytrynowego
  • 110 g pora
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach i wystudź.
  2. Połowę obranych ze skórki ziemniaków rozgnieć widelcem w misce, a drugą połowę pokrój w kostkę i dodaj do reszty.
  3. Na łyżce oleju podsmaż pokrojonego pora wraz z ząbkiem czosnku i dodaj go do ziemniaków.
  4. Następnie do kartofli dodaj jajka, sól, pieprz, tymianek.
  5. Na patelni o średnicy 20 cm podgrzej łyżkę oleju i przelej zawartość miski na patelnię.
  6. Całość smaż na małym ogniu przez około 3-4 minuty, a następnie przełóż tortillę na drugą stronę.
  7. Smaż kolejne 3-4 minuty.

Uwaga! Najłatwiej przygotować tortillę za pomocą specjalnej dwustronnej patelni do omletów – przekładanie tortilli na drugą stronę jest wtedy wyjątkowo proste.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z jajkami.

Reklama
Reklama
Reklama