Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką
Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką to świetny pomysł na obiad - możesz go podać już 2-letniemu smykowi. Będzie też idealny na spotkania w rodzinnym gronie czy kolację z przyjaciółmi.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Rama Smaż jak szef kuchni
- pierś z indyka
- twarde gruszki ze skórką pokrojone na ósemki (bez pestek)
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- ząbki czosnku pokrojone w talarki
- obrane i pokrojone w talarki marchwie
- mleko kokosowe
- rosół z kury
- ocet ryżowy
- miód
- sos sojowy
- łyżka imbiru w proszku
- łagodna papryka
- olej
- posiekana kolendra
W garnku, na rozgrzanym oleju smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty. Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
Na koniec dodaj śmietanę kokosową oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem.
Zobacz więcej przepisów na indyka dla dziecka