Reklama

Reklama
  • pierś z indyka
  • twarde gruszki ze skórką pokrojone na ósemki (bez pestek)
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • ząbki czosnku pokrojone w talarki
  • obrane i pokrojone w talarki marchwie
  • mleko kokosowe
  • rosół z kury
  • ocet ryżowy
  • miód
  • sos sojowy
  • łyżka imbiru w proszku
  • łagodna papryka
  • olej
  • posiekana kolendra

W garnku, na rozgrzanym oleju smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty. Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
Na koniec dodaj śmietanę kokosową oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na indyka dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama