Reklama
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej,
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g piersi z indyka
  • 3 łyżki oleju z orzechów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 4 (małe) jabłka
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dokładnie opłucz mięso z indyka, pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej z orzechów. Smaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Dopraw solą, pieprzem oraz sprasowanym czosnkiem. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez kilka minut.
Następnie przygotuj sos jabłkowo-cynamonowy. Umyj, obierz, oczyść z gniazd i pokrój na kawałki jabłka. Umieść je w rondelku, zalej wodą, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i cynamonem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zmiękną, odłóż pokrywkę i trzymaj na ogniu, aż woda odparuje. Pod koniec dodaj masło. Gotową kaszę gryczaną odcedź, wyłóż na środek talerza. Obok kaszy ułóż gotowe mięso i ciepły sos jabłkowy. Danie najlepiej podawać z kaszą gryczaną prażoną (przygotuj ją według przepisu na opakowaniu). Smacznego!

Zobacz także

Źródło: materiały prasowe Halina

Reklama

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama