Indyk w sosie jabłkowo-cynamonowym
Wypróbuj nasz przepis na indyka w sosie jabłkowo-cynamonowym. To smaczne, zdrowe i bardzo pożywne danie dla całej rodziny.
- 200 g kaszy gryczanej prażonej,
- 800 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 500 g piersi z indyka
- 3 łyżki oleju z orzechów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 4 (małe) jabłka
- 200 ml wody
- 1 łyżka masła
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dokładnie opłucz mięso z indyka, pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej z orzechów. Smaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Dopraw solą, pieprzem oraz sprasowanym czosnkiem. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez kilka minut.
Następnie przygotuj sos jabłkowo-cynamonowy. Umyj, obierz, oczyść z gniazd i pokrój na kawałki jabłka. Umieść je w rondelku, zalej wodą, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i cynamonem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zmiękną, odłóż pokrywkę i trzymaj na ogniu, aż woda odparuje. Pod koniec dodaj masło. Gotową kaszę gryczaną odcedź, wyłóż na środek talerza. Obok kaszy ułóż gotowe mięso i ciepły sos jabłkowy. Danie najlepiej podawać z kaszą gryczaną prażoną (przygotuj ją według przepisu na opakowaniu). Smacznego!
Źródło: materiały prasowe Halina
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu