Reklama

Reklama
  • 1 puszka pędów bambusa
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 2 filety z indyka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 5 sparzonych pomidorów
  • 2 paczki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki lubczyku otartego
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Do garnka wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę pokrojoną w piórka, całość dusimy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka marchew pokrojoną w słupki, pędy bambusa, kukurydzę, pokrojoną paprykę, ananasa wraz z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy musztardę, koncentrat i doprawiamy szczyptą bazylii, pieprzu ziołowego, mielonej papryki i lubczyku. Całość dusimy około 20 minut, mieszając co jakiś czas. W tym samym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Kolejno kroimy indyka w kostkę, doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy z każdej strony około 7 minut. Po upływie czasu przekładamy indyka do sosu i dusimy 3 minuty. Gotowy ryż oraz kurczaka wraz z sosem nakładamy do miseczek.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z ryżem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama