Indyk z szynką w sosie z rozmarynu
Indyk z szynką w sosie z rozmarynu zachwyci każdego miłośnika drobiu. Danie świetnie nadaje się na świąteczny obiad. Pięknie pachnie rozmarynem i jest sycące.
- mat. pras. JBB Bałdyga
Opublikowano: piątek, 22 listopada 2019 10:53
Reklama
Reklama
- polędwiczki z piersi indyka
- szynka, np. Biebrzówka od JBB Bałdyga
- ser żółty w plastrach
- 200 g tartego żółtego sera
- szklanka śmietany 30%
- kilka gałązek rozmarynu
- cebula
- sól i świeżo mielony pieprz
- Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak, aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Do środka indyka włóż plastry szynki i sera żółtego.
- Piersi z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem zalej mięso.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z indykiem dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama