Reklama

Reklama
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła
  • garść płatków kukurydzianych

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.
W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Lubella

Reklama
Reklama
Reklama