Reklama

Reklama

Ciasto:

  • 200 g letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Jajka:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 8 plastrów szynki długodojrzewającej

Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, oliwę, sól i otręby, a następnie wymieszaj wszystko. Wyrób ciasto na gładką i elastyczną masę. Uformuj kulę i włóż do miski. przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasti wyrośnie, podziel je na 8 części i każde lekko rozwłkuj na oprószonej mąką powierzchni.

Każde z jajko owiń plastrem szynki i "zawiń" w kawałek ciasta. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlep, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wodą i posyp otrębami. Odstaw do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

Źródło: materiały prasowe Kupiec

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama