Jaja z szynką w cieście drożdżowym
Jaja z szynką w cieście drożdżowym to pożywne i smaczne danie, które można podawać nie tylko na Wielkanoc. Będzie smakować nawet największym niejadkom.
Ciasto:
- 200 g letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 350 g mąki pszennej
- 50 g otrębów pszennych
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Jajka:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 8 plastrów szynki długodojrzewającej
Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, oliwę, sól i otręby, a następnie wymieszaj wszystko. Wyrób ciasto na gładką i elastyczną masę. Uformuj kulę i włóż do miski. przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasti wyrośnie, podziel je na 8 części i każde lekko rozwłkuj na oprószonej mąką powierzchni.
Każde z jajko owiń plastrem szynki i "zawiń" w kawałek ciasta. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlep, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wodą i posyp otrębami. Odstaw do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.
Źródło: materiały prasowe Kupiec
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie