Reklama
  • 4 jajka
  • 1/4 ogórka wężowego
  • pomidor
  • majonez
  • 2 rzodkiewki
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • liście sałaty
  • kawałek czerwonej papryki
  • mielona słodka czerwona papryka

Reklama

1. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.
2. Z jednego jajka zrób rycerza. Najpierw przyczep mu oczka z ziarenek pieprzu. Następnie ostrym nożykiem zrób małe zagłębienie i wetknij w nie 2–3 przycięte pędy szczypiorku – to będą wąsy. W jednym boku zrób nacięcie i włóż w nie plasterek ogórka – to tarcza. Z drugiej strony w niewielkie nacięcie wetknij pasek papryki – rycerski miecz. Jajko ustaw na talerzyku. Na czubku ułóż odciętą końcówkę ogórka - tak powstanie rycerski hełm.
3. 2 jajka ułóż na boku. W każdym z nich, przy cieńszym końcu, zrób dwa symetryczne nacięcia. Wetknij w nie po plasterku rzodkiewki – to będą uszy myszki. Z ziarenek pieprzu zrób oczy i nosek. Ogonki zrób z pędów szczypiorku.
4. Szerszy koniec ostatniego jajka opanieruj w mielonej papryce. Następnie jajko ustaw pionowo, zetnij czubek, a w to miejsce połóż plaster pomidora ze skórką. Na nim zrób kropeczki z majonezu – już masz muchomorka. Wszystkie figurki ustaw na talerzu wyłożonym listkami sałaty, wokół rozsyp resztę posiekanego pomidora.

Reklama
Reklama
Reklama