Jajka faszerowane jarmużem
Jajka faszerowane jarmużem są nieco inne niż tradycyjne. Warto spróbować ich dla odmiany. Oto przepis na jajka faszerowane jarmużem.
- mat. pras. Hortex
Opublikowano: piątek, 3 marca 2017 15:41
Reklama
Reklama
- ½ opakowania mrożonego jarmużu (np. Hortex)
- 100 g sera feta
- 6 jajek
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki suszonego chili
Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Obierz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń z jajek żółtka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rozmrożony jarmuż i smaż, aż cała woda odparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia. Jarmuż, pokruszone żółtka i ser feta dokładnie wymieszaj. Powstałą masę ponakładaj w połówki jajek.
Sól morską, suszone chilli oraz grubo mielony pieprz wymieszaj ze sobą i taką posypką posyp jajka.
Reklama
Zobacz też więcej przepisów na jajka
Reklama
Reklama
Reklama