Jajka-zwierzątka
Jajka-zajączki lub jajka-myszki zamiast jajek w majonezie można podać dzieciom na Wielkanoc. Polecamy sprawdzony przepis.
- Edipresse
- jajka (tyle, ile chcesz zrobić zajączków i myszek)
- szczypiorek
- odrobina gęstego twarożku
- marchewka, rzodkiewka
- ziarenka pieprzu
- odrobina ketchupu
1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 min), ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i opłucz.
2. Marchewkę i rzodkiewki umyj, obierz i obieraczką zrób z marchewki kilka cieniutkich plasterków. Wytnij z nich uszka zajączka. Rzodkiewkę pokrój na plasterki.
3. Obetnij ostry koniec jajka i postaw tak, by stało ono stabilnie. Zrób delikatne nacięcia na jego wierzchołku i umocuj uszka - długie z marchewki dla zajączków i plasterki rzodkiewki dla myszek.
4. Z ziarenek pieprzu zrób oczka, z twarożku nosek, a do niego włóż pocięty na krótkie paseczki szczypiorek jako wąsy lub ogonek. Na czubek noska nałóż odrobinę ketchupu. A potem koniecznie zróbcie zdjęcie na pamiątkę!
Sprawdź inne wielkanocne przepisy