Reklama

Reklama
  • jajka (tyle, ile chcesz zrobić zajączków i myszek)
  • szczypiorek
  • odrobina gęstego twarożku
  • marchewka, rzodkiewka
  • ziarenka pieprzu
  • odrobina ketchupu

1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 min), ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i opłucz.
2. Marchewkę i rzodkiewki umyj, obierz i obieraczką zrób z marchewki kilka cieniutkich plasterków. Wytnij z nich uszka zajączka. Rzodkiewkę pokrój na plasterki.
3. Obetnij ostry koniec jajka i postaw tak, by stało ono stabilnie. Zrób delikatne nacięcia na jego wierzchołku i umocuj uszka - długie z marchewki dla zajączków i plasterki rzodkiewki dla myszek.
4. Z ziarenek pieprzu zrób oczka, z twarożku nosek, a do niego włóż pocięty na krótkie paseczki szczypiorek jako wąsy lub ogonek. Na czubek noska nałóż odrobinę ketchupu. A potem koniecznie zróbcie zdjęcie na pamiątkę!

Reklama

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama