Szparagi białe i zielone – jak je obierać?
Szparagi to jedno z najsmaczniejszych i zdrowych warzyw. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, m.in. kwas foliowy, potas, witaminę C i E. Sprawdź, jak obiera się szparagi białe, a jak zielone.
Białe szparagi hoduje się na specjalnie usypanych wałach, a zielone szparagi na terenach płaskich. Zbiera się je w trzecim roku uprawy, ręcznie – odcina się tylko około 25-centymetrowe wypustki, stąd stosunkowo wysoka cena tych warzyw.
Jak obierać białe szparagi?
Białe szparagi obiera się na całej długości, zaczynając pod główką. Obierać należy tak długo, aż cała łykowata część łodygi zostanie usunięta.
Jak obierać zielone szparagi?
Zielone szparagi obiera się cieniej niż białe, do 1/3 wysokości (patrząc od uciętego końca). Młode szparagi zielone często w ogóle nie wymagają obierania.
Przepisy na dania ze szparagami
Szparagi z polędwiczkami
Tarta ze szparagami
Szparagi z tagliatelle
Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Szparagi w szynce z sosem majonezowym
Szparagi z piersią kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni
Pełnoziarnista tarta ze szparagami
Szparagi z szynką i serem zapiekane w cieście francuskim