Jajko jest super dla dziecka
Najczęściej jemy je ugotowane na miękko, twardo lub w postaci jajecznicy. A szkoda, bo jajeczne potrawy mogą być bardziej wykwintne. Nawet dla malucha.
Gdy słyszysz o ptasiej grypie i salmonelli, zastanawiasz się, czy w ogóle dawać malcowi jajka. Tak! Lekarze przekonują, że przez ich jedzenie nikt się grypą nie zaraził, zresztą gotowanie zabija zarówno wirusy, jak i bakterie (także salmonelli).
Kiedy podać jajko niemowlęciu?
Jajko to prawdziwy żywieniowy skarb . Jest w nim mnóstwo witamin, żelazo (a dzieci często mają jego niedobory, co grozi anemią), wielonienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (potrzebne mózgowi). Niestety, jajko to dość silny alergen, więc ostrożnie wprowadzaj je do menu malca. Jeśli nie jest uczuleniowcem, możesz podać pół żółtka już w siódmym miesiącu (co drugi dzień). Najlepiej najpierw ugotuj jajko na twardo, wyjmij żółtko, dodaj do zupy jarzynowej i zmiksuj. Od dziewiątego miesiąca smyk może zjeść całe żółtko co drugi dzień. Wzbogacaj nim zupki, kaszki, budynie. Pamiętaj tylko, że żółtko musi być ścięte!
To właśnie w nim znajdują się największe witaminowo-mineralne skarby. Białko jest nieco mniej wartościowe i częściej uczula. Zawiera silny alergen – owoalbuminę, która nawet w małych ilościach może spowodować silne reakcje uczuleniowe. Dlatego całe jajko podaj malcowi najwcześniej w 11. miesiącu.
Uwaga: Jeśli smyk jest alergikiem, niech spróbuje żółtka dopiero w 12. miesiącu, a całego jajka po skończeniu 18 miesięcy.
Jak poznać, czy jajko jest świeże
Jeśli masz wybór, kupuj jajka tzw. wiejskie, nie fermowe. To, czy kura chodziła po podwórku i co jadła, ma wpływ na jakość jajek. Jest w nich wtedy więcej składników mineralnych i witamin.
Przede wszystkim jednak zwróć uwagę na świeżość. Zrób prosty test : włóż jajko do garnuszka z osoloną wodą. Jeśli leży poziomo, jest świeże . Gdy ustawia się pionowo, to znaczy, że ma już ze 2–3 tygodnie. Jeżeli zaś wypływa na powierzchnię, jest stare. Dlaczego? Długo przechowywane jajko...