Reklama
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • młody por
  • litr bulionu drobiowego
  • szklanka pęczaku
  • koperek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól

Reklama

Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę osolonej wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu 15–20 minut. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż warzywa, następnie zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Posyp drobno posiekanym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama