Jarzynowa z pęczakiem
Przepis na zupę jarzynową z pęczakiem dla dzieci. Wypróbuj.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 12:44
Reklama
Reklama
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- młody por
- litr bulionu drobiowego
- szklanka pęczaku
- koperek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Reklama
Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę osolonej wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu 15–20 minut. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż warzywa, następnie zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Posyp drobno posiekanym koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama