Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską
Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską będą świetną ozdobą w Halloween. Ale nie tylko, bo są również pyszne. Oto niezawodny przepis na halloweenowe ciasteczka dla dzieci.
- California Prune Board/blog Candy Company
Opublikowano: czwartek, 26 października 2017 14:22
Reklama
Spód:
Reklama
- 150 g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
- 50 g śliwek kalifornijskich
- 40 g prażonych orzechów laskowych
- szczypta soli himalajskiej
Masa:
- 70 g śliwek kalifornijskich namoczonych w wodzie
- 4 łyżeczki żelatyny
- porcja solonego karmelu
- 450 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
- 300 g śmietanki 36%
Solony karmel:
- 200 g drobnego cukru (1 szklanka)
- 85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 120 ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
- 1/2 łyżeczki soli
Dekoracja:
- Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
- Kości z białej czekolady
- Bezowe duchy
- Nagrobki z ciasteczek
- Ciasteczkowa ziemia
Spód:
- Wszystkie składniki rozdrobnij w blenderze.
- Masą wyłóż papierowe kubeczki (sztywne papilotki) i odłóż na bok.
Masa:
- Śliwki kalifornijskie odsącz i pokrój na cienkie paseczki, odłóż.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odłóż do napęcznienia, a następnie rozpuść.
- Ser zmiksuj z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie połącz z rozpuszczoną żelatyną.
- Śmietankę ubij na sztywno i połącz z masą serową, na końcu dodaj śliwki.
- Masę rozłóż pomiędzy papilotki, odłóż do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
Solony karmel:
- Cukier wsyp do większego rondla o grubym dnie i podgrzej.
- Kiedy zacznie się rozpuszczać, mieszaj drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować.
- Kiedy cały cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru, dodaj masło i energicznie mieszaj, aż tłuszcz połączy się z karmelem.
- Następnie do gorącego sosu dodaj śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał.
- Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotuj przez ok. minutę.
- Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj sól.
- Ostudź.
Dekoracja:
- Część serniczków posyp ciasteczkową ziemią i wetknij w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek.
- Na resztę wylej rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciśnij w spiralny wzorek i wykałaczką zrób wzór pajęczyny.
- Udekoruj bezowymi duchami.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na babeczki i muffinki
Reklama
Reklama
Reklama