Reklama

Spód:

Reklama
  • 150 g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • 40 g prażonych orzechów laskowych
  • szczypta soli himalajskiej

Masa:

  • 70 g śliwek kalifornijskich namoczonych w wodzie
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • porcja solonego karmelu
  • 450 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
  • 300 g śmietanki 36%

Solony karmel:

  • 200 g drobnego cukru (1 szklanka)
  • 85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 120 ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dekoracja:

  • Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
  • Kości z białej czekolady
  • Bezowe duchy
  • Nagrobki z ciasteczek
  • Ciasteczkowa ziemia

Spód:

  1. Wszystkie składniki rozdrobnij w blenderze.
  2. Masą wyłóż papierowe kubeczki (sztywne papilotki) i odłóż na bok.

Masa:

  1. Śliwki kalifornijskie odsącz i pokrój na cienkie paseczki, odłóż.
  2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odłóż do napęcznienia, a następnie rozpuść.
  3. Ser zmiksuj z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie połącz z rozpuszczoną żelatyną.
  4. Śmietankę ubij na sztywno i połącz z masą serową, na końcu dodaj śliwki.
  5. Masę rozłóż pomiędzy papilotki, odłóż do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

Solony karmel:

  1. Cukier wsyp do większego rondla o grubym dnie i podgrzej.
  2. Kiedy zacznie się rozpuszczać, mieszaj drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować.
  3. Kiedy cały cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru, dodaj masło i energicznie mieszaj, aż tłuszcz połączy się z karmelem.
  4. Następnie do gorącego sosu dodaj śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał.
  5. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotuj przez ok. minutę.
  6. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj sól.
  7. Ostudź.

Dekoracja:

  1. Część serniczków posyp ciasteczkową ziemią i wetknij w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek.
  2. Na resztę wylej rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciśnij w spiralny wzorek i wykałaczką zrób wzór pajęczyny.
  3. Udekoruj bezowymi duchami.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na babeczki i muffinki

Reklama
Reklama
Reklama