Karp karmelizowany w miodzie i soku z pomarańczy
Bez karpia trudno wyobrazić sobie święta, ale warto go też przyrządzać na co dzień. Tradycyjnych sposobów na przyrządzenie tej słodkowodnej ryby jest wiele, ale warto sięgnąć także po niestandardowe kulinarne rozwiązania. Jak zaserwować karpia w zupełnie nowej odsłonie? Oto pomysł.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Lubella
- 400 g filetu z karpia
- 2 łyżki miodu
- 4 goździki
- 1/4 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- skórka pomarańczowa
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 cebula
- masło
- 300 g piernika
- mąka
- sól
- pieprz
- 400 g makaronu (np. Lubella Classic Gniazda Wstęgi)
W rondelku na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do niej miód. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodaj bulion warzywny i pozostaw do zagotowania. Następnie do całości wkrusz piernik, a gdy namięknie – zmiksuj na gładki sos. Filety z karpia dokładnie umyj przed przygotowaniem i wysusz, by nie było na nich wody. Przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Smaż na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów na patelnię dodaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotuj marynatę i dodaj z powrotem filety, zostaw na 5 minut. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, czyli gotuj 7-9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podaj ułożoną na ugotowanym makaronie. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Zobacz też inne przepisy na dania z ryb