Reklama

Reklama
  • 400 g filetu z karpia
  • 2 łyżki miodu
  • 4 goździki
  • 1/4 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • skórka pomarańczowa
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • masło
  • 300 g piernika
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • 400 g makaronu (np. Lubella Classic Gniazda Wstęgi)

W rondelku na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do niej miód. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodaj bulion warzywny i pozostaw do zagotowania. Następnie do całości wkrusz piernik, a gdy namięknie – zmiksuj na gładki sos. Filety z karpia dokładnie umyj przed przygotowaniem i wysusz, by nie było na nich wody. Przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Smaż na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów na patelnię dodaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotuj marynatę i dodaj z powrotem filety, zostaw na 5 minut. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, czyli gotuj 7-9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podaj ułożoną na ugotowanym makaronie. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z ryb

Reklama
Reklama
Reklama