Reklama

Reklama
  • 6 białych ziemniaków
  • małe jajko
  • 10 dkg mąki
  • łyżka świeżego masła
  • majeranek (świeży lub suszony)
  • sól morska do smaku

W kubeczku wymieszaj jajko z mąką na twarde ciasto, a następnie uformuj je w kulkę, zagniatając w rękach. Odrywaj maleńkie kawałki ciasta i palcami zanurzonymi w mące formuj maleńkie zacierki. Rozsyp na ściereczce, aby podeschły. Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i gotuj je 10 minut. Dodaj zacierki i gotuj zupę, aż kluseczki będą miękkie. Dopraw solą morską, dodaj masło i majeranek.

Nasza rada: Do kartoflanki możesz dodać lekko podsmażoną cebulkę albo ugotowaną drobną białą fasolkę. W ten sposób powstanie pyszna fasolowa. Z lekko podsmażonym chudym boczkiem będzie jeszcze lepsza. Możesz też użyć gotowych zacierek, ale lepsze są domowe.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama