Reklama

Reklama
  • 600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)

Wszystkie suszone owoce wymieszaj ze sobą i zalej sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstaw na 10 minut. Zmielone migdały (możesz zastąpić je bardzo drobno zmielonymi nasionami łuskanego słonecznika) wymieszaj z solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzep i dodaj do nich skórkę startą z cytryny. Całość połącz z mieszanką suszonych owoców i dobrze wymieszaj. Foremkę o średnicy 25 cm wyłóż papierem dopieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C. Suche składniki dodaj do mokrych i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej formy i piecz 60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. W podobny sposób możesz przygotować rodzynkowiec. Wystarczy, że użyjesz tylko rodzynek i namoczysz je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z pomarańczy. Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj lukier cytrynowy. Cukier puder przesiej przez sito tak, aby nie miał grudek. Następnie dodaj sok z cytryny i ucieraj tak długo, aż powstanie gęsta, błyszcząca, gładka masa. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku z cytryny; jeżeli jest za rzadki - wsyp więcej cukru pudru. Jeśli chcesz, aby lukier miał różne kolory, wystarczy, że zastąpisz sok z cytryny np. sokiem z buraka (czerwony), wodą z mrożonego szpinaku (zielony) lub dodasz do niego kurkumy (żółty).

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Nie... zwykła kuchnia". Materiały udostępnione przez Burda Książki.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama