Klasyczne croissanty
Maślany, ręcznie robiony croissant prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Trzeba pamiętać, że przygotowanie ciasta wymaga czasu, zarezerwuj więc go sobie. Na szczęście croissanty można mrozić.
Opublikowano: środa, 4 czerwca 2014 12:18
Reklama
Reklama
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki mleka 2% w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek stołowych cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki (1 paczka) suchych drożdży instant
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
- Przygotuj mikser wyposażony w hak do ciasta i miksuj mąkę, wodę, mleko, cukier oraz drożdże przy niskiej prędkości. Następnie dodaj sól. Zwiększ prędkość o stopień wyżej i ugniataj przez około 4 minuty, po dwóch minutach dodaj masło.
- Uformuj ciasto na kształt prostokąta (będzie miękkie), połóż je na tackę do pieczenia wyłożoną papierem i przykryj ręcznikiem oraz folią spożywczą. Odstaw ciasto na 90 minut, następnie włóż je do lodówki na co najmniej godzinę (maks. 8 godzin).
- Uformuj masło na 20-centymetrowy kwadrat. W razie potrzeby schłodź je w lodówce, masło powinno mieć taką samą konsystencję jak schłodzone ciasto – temperatury mogą być różne, ważna jest elastyczność.
- Posyp stolnicę mąką, wyłóż schłodzone ciasto i wałkuj na kształt kwadratu o szerokości około 35 cm. Na środku połóż masło, obrócone tak aby rogi masła były po środku każdego boku ciasta. Złóż rogi ciasta owijając masło niczym kopertą i delikatnie ściśnij brzegi. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o długości około 50 cm i zawiń ciasto. Połóż je ponownie na tacce, przykryj ręcznikiem oraz folią i schładzaj przez 1 do 8 godzin.
- Powtórz wałkowanie i zawijanie jeszcze dwa razy, obracając ciasto o 90 st. przed każdym wałkowaniem i schładzając je przez 1 do 8 godzin przed każdym zawijaniem. Daj ciastu odpocząć przez 4 do 12 godzin.
- Aby zrobić 12 zwykłych croissantów, odmierz około 560 g ciasta, resztę przechowaj w lodówce. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 na 30 cm. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdej połowy wytnij 6 trójkątów.
- Zwijaj croissanty od krótkiego boku każdego trójkąta. Zwiniętego croissanta uformuj na kształt półksiężyca. Gotowe croissanty połóż na tackę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy minimum 3 cali. Przykryj je ręcznikiem i folią spożywczą. Pozwól im rosnąć przez 2 godziny.
- Podgrzej piekarnik do 190 st. C. Pędzelkiem posmaruj croissanty jajkiem i piecz je przez 15 minut aż staną się złociście brązowe.
Ważne: Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny. Przepis na około 30 croissantów
Źródło: materiały prasowe Polsat Food Network, przepis autorstwa Anny Olson
Reklama
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama