Reklama

Reklama
  • 500 g cielęciny
  • 1 bułka pszenna
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 g warzyw: marchewki, pietruszki, pora, selera
  • zielony koperek i natka pietruszki
  • sól

Mięso opłucz i pokrój. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Opłucz też pęczek koperku. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę, dodaj odrobinę soli, uformuj z masy podłużne klopsiki. Warzywa obierz i poszatkuj. Ułóż na nich w rondlu klopsy, dodaj szklankę wody, gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Podawaj z ryżem, lub ziemniakami. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę świeżego masła i oprósz posiekaną natką.

Reklama

Porcja dla dziecka = 150–200 g

Reklama
Reklama
Reklama